Gözde Hareket Bozuklukları (Şaşılık)

Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimince değerlendirilmelidir.

Kaymalar bazen sadece basit bir şaşılıktan fazlası olabilir. Devamlı olarak bir gözün kayması görmenin o gözde daha az olduğunun belirtisidir ve önemlidir. Doğuştan kas felçleri de olabilir. Gözün hareketlerini sağlayan kaslara beyinden gelen sinirlerin felçleri görülebilir.

Gözün içinde bulunduğu kemik çukuru (orbita)’nun boyutları da değişik ise bu durumda gözün hareketlerinde bozukluklara neden olabilir. Bazende yapısal olarak gözün bazı kasları düzenli çalışmaz ve gözde hareket bozuklukları görülebilir.

Bazen de hamilelikteki sorunlardan kaynaklanan anomaliler görülebilir. Görme azlığına bağlı olarak göz sinirlerinin zayıflığında gözde titremeler (nistagmus) görülebilir. Titremeler zamanla düzelebileceği gibi kalıcı da olabilir. Tedavide görmesi az olan bebeklerde iyi bir rehabilitasyon gereklidir.

Gözdeki hareket bozuklukları gözlük, ortoptik tedaviler ve cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.

Bebekte göz hareket bozukluklarına bağlı baş pozisyonları gelişebilir, bebek karşıya bakarken başını eğebilir çenesi yukarıda veya aşağıda bir baş pozisyonu geliştirebilir. Bu durum bazen ortopedik bir problem sanılır böyle bebeklerde mutlaka bir göz muayenesinin yapılması gereklidir.

İçe kayma (Ezotropya)

 

Şaşılığa bağlı anormal baş pozisyonu

ŞAŞILIK NEDİR?

Genelde, hangi yöne doğru bakarsak bakalım gözlerimiz birbirine paraleldir. Her iki göz ekseninin paralelliğinin bozulmasına şaşılık (strabismus) denir.

ŞAŞILIK NEDEN OLUŞUR?

Gözün hareketini sağlayan dış kaslardır. Her bir gözde bulunan 6 adet kas, gözün çeşitli yönlere hareket etmesini sağlar.

Gözü hareket ettiren 6 adet kas vardır.

Bu  kasların birinin veya birkaçının görev yapamaması veya gözleri hareket ettiren diğer mekanizmaların bozulması durumunda şaşılık meydana gelir…

İçe kayma (Ezotropya)

ŞAŞILIK TÜRLERİ

  1. İçe Şaşılık (Ezotropya)
  2. Dışa Şaşılık (Ekzotropya)
  3. Yukarıya Şaşılık (Hipertropya)
  4. Aşağı Şaşılık (Hipotropya)

ÖZEL ŞAŞILIK TİPLERİ

  1. Felce Bağlı Şaşılık (Nörolojik)
  2. Felce Bağlı olmayan Şaşılık (nedeni bilinemeyen)

Felce bağlı şaşılık

ŞAŞILIK ÇOCUKLUK YAŞLARINDA DAHA SIK ORTAYA ÇIKAR!…

Şaşılık çocukluk çağında görülür. Özellikle bebeklerde şaşılık ile karışan bir durum yalancı şaşılık veya kaymadır. Yalancı kayma göz kapaklarının ve göz kürelerinin yapısı veya optik eksenlerden birinin düzensizliği nedeniyle ortaya çıkan yanıltıcı bir görünümdür. Doğru teşhis için mutlaka göz muayenesi yaptırılmalıdır. Şaşılık tek bir nedene dayalı olmayıp, aynı zamanda annenin hamileliğinin nasıl geçtiği, doğumun problemli olup olmadığı, çocuğun gelişimi, geçirdiği hastalıkları, havale veya göze ait hastalıklar şaşılık için risk faktörü oluşturabilirler.

Yalancı kayma (Psödostrabismus)

AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?

Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde(6 ay – 1 yaş) ameliyat edilmesi gerekli kaymalardır. 2 – 3 yaş arasında ortaya çıkan kaymalar genellikle gözlükle tam olarak düzeltilebilir. Gözlük takıldığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerekir

Gözlükle düzelen tip şaşılık

ŞAŞILIKTA GÖZ TEMBELLİĞİ

Çocukluk çağı kaymalarında ki en önemli problem genellikle tek bir gözün kayması nedeniyle ortaya çıkan göz tembelliğidir. Göz tembelliği bir gözün görmesi gerektiğinden az görmesidir.

TEDAVİ YÖNTEMİ

Erken teşhis edilen göz  tembelliğinin tedavisi mümkündür. Tedavide iyi gören göz belirli zamanlarda kapatılarak tembel gözün çalıştırılması en sık kullanılan yöntemdir. Göz tembelliği tek başına cerrahi bir müdahaleyi gerektirmez.

ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ UYGULANMAYAN ÇOCUKLARIN GÖZLERİ ESTETİK PROBLEMİN YANI SIRA ÖMÜR BOYU AZ GÖRMEYE MAHKUM OLURLAR.

ERİŞKİNLERDE ŞAŞILIK

Erişkinlerde görülen şaşılık nedenleri;

  • Şeker hastalığı
  • Tiroid hastalığı
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Hipertansiyon
  • Beyin tümörleri
  • Zehirlenmeler
  • Değişik nörolojik hastalıklar
  • Kazala
  • Felçlerden

kaynaklanmaktadır. Öncelikle nedene dayalı tedavi yapılmalıdır.

BELİRTİLERİ ?

Çift görme, gözde ağrı, okurken zorluk, baş ağrısı ve değişik baş pozisyonları belli başlı belirtileri arasındadır.

Ara ara (İntermitan) görülen şaşılık

ŞAŞILIĞIN TEDAVİSİ

  1. Aydan itibaren başlar. Tedavinin amacı görme keskinliğinin Tam’a ulaştırılması, göz tembelliğinin giderilmesi ve gözlerin aynı anda aynı noktaya bakmasının sağlanmasıdır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ?

  • Gözlük Tedavisi
  • Kapatma Tedavisi
  • Medikal ve Damla Tedavileri
  • Cerrahi Tedavi

Gözlük ve kapama tedavisi uygulaması

ŞAŞILIK AMELİYATI

Çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Gözler ameliyat sonrasında kapatılmaz. Hastalar aynı gün evlerine gönderilir. Ameliyatın türüne göre, ameliyat sonrası doktorunuz kısa süreli damla tedavisi önerebilir.

 

Genel Göz Sağlığı

  • Prof. Dr. Şule Ziylan
    Gözde Hareket Bozuklukları (Şaşılık)
    anemptytextlline
    Gözde Hareket Bozuklukları (Şaşılık) Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimince değerlendirilmelidir. Kaymalar bazen sadece basit bir şaşılıktan fazlası olabilir. Devamlı olarak bir gözün kayması görmenin o gözde daha az olduğunun...
    Devamını Oku
  • Prof. Dr. Şule Ziylan
    Bebekte Göz Tembelliği
    anemptytextlline
    Bebekte Göz Tembelliği Göz tembelliği önlenebilir görme kaybıdır. Göz tembelliği bir veya iki gözün standart görme seviyesinin altında olmasıdır. Çeşitli nedenlere bağlı oluşur. Bir veya iki gözde olan kırma kusuru yani bilinen deyimi ile göz bozukluğu, şaşılık varlığı, bir gözde kapaka...
    Devamını Oku
  • Prof. Dr. Şule Ziylan
    Bebeklerde Kornea Hastalıkları
    anemptytextlline
    Bebeklerde Kornea Hastalıkları Korneanın mikrobik hastalıkları, çizikler veya yabancı cisim bebeklerde de görülebilir. Gözde aşırı sulanma, kırpıştırma, ışığa tahammülsüzlük, çapaklanma, gözde kızarıklık gibi belirtiler bebeğin kornea dokusunda olan bir enfeksiyonu, zedelenmeyi veya yabancı cismin belirtisi olabilir. Bebekte bu tarz şikayetler var...
    Devamını Oku