Konjenital (Doğumsal ) Katarakt

Konjenital katarakt, doğumdan itibaren  görülen lensin tek veya çift taraflı olarak saydamlığını  kaybetmesi  ve opaklaşmasıdır.

Doğuştan  olan kataraktlar, annenin  gebelik  sırasında geçirdiği enfeksiyonlara , kullanılan ilaçlara  bağlı   olarak veya çocuğun genel sağlık problemlerine (kromozom anomalileri, kalsiyum yüksekliği gibi sistemik hastalıklar,vb.) veya göze direkt veya indirekt gelen darbelere bağlı olarak  ortaya  çıkabildiği gibi hiçbir  nedene bağlı olmadan da meydana  gelebilmektedir.

 

Konjenital (Doğumsal ) Katarakt

Bir  göz bebeğinin  diğerinden farklı renkte ( beyaz ) olması veya gözde  kayma ( şaşılık )  konjenital  kataraktın belirtisi  olabilir. Bebeklerde bu belirtiler  görüldüğü  zaman hiç  zaman  kaybetmeden göz  uzmanına müracaat edilmelidir. Doğumsal  katarakt, görmeyi engelliyor ve  özellikle tek taraflı  ise  teşhis  edilir edilmez  ameliyat  edilmelidir. Ameliyat zamanı  konusunda göz   uzmanı  detaylı muayeneden sonra karar verir. Konjenital kataraktlı gözde  en önemli sorun göz  tembelliği ( ambliyopi ) dir. Göz  tembelliğini yenebilmek  için ameliyat, göz  doktorunun  önerisi  doğrultusunda mümkün  olan en  erken zamanda yapılmalıdır.

Katarakta bağlı sol gözde içe kayma

Doğumsal  katarakt tedavisi  en gelişmiş yöntemlerle yapılmakta ve  yaşı uygunsa göz içine katlanabilir  mercek yerleştirilmektedir.

Katlanabilir lensin konulması

 

Katlanabilir lensin konulması

 

Doğumsal  kataraktın tedavisinde  en önemli bölüm  ameliyattan  sonra yapılacak  olan  göz  tembelliği ile mücadele bölümüdür. Bu  bölümde  aile  hekim işbirliği çok  önemlidir. Eğer bu  işbirlik yapılamazsa erken yapılan  ameliyatın hiçbir  faydası olmaz.

Doğumsal katarakt ameliyatı  sonrası  çocuk, yapılan  ameliyatta mercek konulup konulmamasına  bağlı  olarak  gözlük  veya kontakt  lens kullanabilir.

AMELİYAT SONRASI İLAÇ  KULLANIMI:

Ameliyat sonrası yaklaşık 3-4 hafta süre ile kortizonlu ve antibiyotikli damlalar günde 4-5 defa olmak üzere kullanılır. Ameliyat sonrası kontroller 1.  gün 1.  hafta ve 1.ayda ( gözlük muayenesi ) yapılır.

Genel Göz Sağlığı

  • Prof. Dr. Şule Ziylan
    Gözde Hareket Bozuklukları (Şaşılık)
    anemptytextlline
    Gözde Hareket Bozuklukları (Şaşılık) Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimince değerlendirilmelidir. Kaymalar bazen sadece basit bir şaşılıktan fazlası olabilir. Devamlı olarak bir gözün kayması görmenin o gözde daha az olduğunun...
    Devamını Oku
  • Prof. Dr. Şule Ziylan
    Bebekte Göz Tembelliği
    anemptytextlline
    Bebekte Göz Tembelliği Göz tembelliği önlenebilir görme kaybıdır. Göz tembelliği bir veya iki gözün standart görme seviyesinin altında olmasıdır. Çeşitli nedenlere bağlı oluşur. Bir veya iki gözde olan kırma kusuru yani bilinen deyimi ile göz bozukluğu, şaşılık varlığı, bir gözde kapaka...
    Devamını Oku
  • Prof. Dr. Şule Ziylan
    Bebeklerde Kornea Hastalıkları
    anemptytextlline
    Bebeklerde Kornea Hastalıkları Korneanın mikrobik hastalıkları, çizikler veya yabancı cisim bebeklerde de görülebilir. Gözde aşırı sulanma, kırpıştırma, ışığa tahammülsüzlük, çapaklanma, gözde kızarıklık gibi belirtiler bebeğin kornea dokusunda olan bir enfeksiyonu, zedelenmeyi veya yabancı cismin belirtisi olabilir. Bebekte bu tarz şikayetler var...
    Devamını Oku